Pages

Monday, April 30, 2012

Cuaca Panas.

Salam...

Panas betul cuaca sekarang ni...tadi bertemankan air cool blog..dan duduk melepak di bawah sinaran matahari...walaupun tak berangin..pokok pun tak bergoyang..hati rasa tenang...Allah..kurniakanlah aku ketenangan dan kedamaian yang berkekalan dan berpanjangan...

Panas ini panas dunia...panas api neraka...tak tertanggung azabnya..Allah hindari aku dan umat islam seluruhnya dari api neraka mu..lindungi aku dan keturunan ku dan sayangi kami ya Allah...

Amin...

Published with Blogger-droid v2.0.4

Sunday, April 29, 2012

Sugar Glider : Complete Meal Resepi Neo :)

Salam,

Aha ! Apa khabar semua masyarakat malaysia =) Harap semua baik baik sahaja ok...muahxx !



Tajuk entri kali ni nak poyo sikit. Sebenarnya bukanlah secret recipe pun..kalau nak buat resepi makanan sugar glider ni..berlambak kat google nu ha..cari je recipes for sugar glider..macam-macam keluar ! Macam macam you guys boleh cuba...

Tapi harini I nak kongsi lebih dekat..lebih rapat dengan yall semua...

Apaaa?? Resepi i bahaya ke ? sugar glider boleh mati ke ? oh nooo..kalau rasa bahaya you guys jangan ikut k..and jangan marah marah i..sbb i tak paksa you guys follow..(maklumlah arena sugar glider ni dah banyak mazhab...so ikutlah mazhab mana you all rasa yakin)

Neway i amik resepi ni pun dari google..dari mat saleh yang you guys suka sgt tuhhh..awwch. resepi ni..dipanggil Leadbeaters Mix..dan i modify sana sini sikit..ikut sukahati i jerk...hehe..masa dulu jumpa vet pun..vet ada sarankan i buat resepi ni..dan sekarang baru ada masa nak buat =P


modify sikit =P ikut recipe ni


yang ni i salin masa i pergi jumpa vet...salin je laju laju2....




Resepi Sugar Glider Complete Meal. 
Bahan bahan yang korang kena ada :


1. 2 Biji scramble egg ( masak siap )


 2. Madu yang korang beli je kat pasaraya.

3.Blender

4.Baby cereal perisa buah buahan

5. Cawan

6. Secawan air

7. Secawan Baby Cereal buah buahan

8. Secawan Madu

9. Secawan telur cincang yang dah siap masak

10. 1 sudu susu ensure perisa vanilla

11. Puree...buah buahan yang siap di blend (betik,lai, apple,jambu,kiwi) + YOGURT LOW FAT MARIGOLD
Yang ni dah siap blend dengan yogurt..


12. Campur adukkan semua bahan yang ada dalam blender.

13. Siap sedia untuk blend

14. Putar !!!

15. Siap dah resepi kita...apa hasilnya ?

16. Tuang !!! dalam bekas yang boleh disimpan dalam peti sejuk

17. Tadaaaa !

18. Siap untuk dihidang. 
I serve glider i 1 sudu besar = 1 sugar glider

Cubaan pertama...letakkan makanan dengan penuh debaran...

Anak anak mula membau bau makanan yang dihidang...apakah !

mula mengeksplore makanan yang ada...

ajak kawan kawan makan sekali baru berkat

amik bau dulu hehehe...

cuba belajar untuk makan !! ohyeah...good good

termenung..resepi apa ni mak oi !

makan je lah !! jangan banyak songeh !


P/s : Okay..selepas satu malam saya biarkan bekas tu kat dalam cage..bangun pagi esok memang terbukti diorang makan makanan yang saya bagi tu...cuma i think..kandungan madu perlu ditambah lagi hihihi...bagi banyak sikit k!! Kalau korang nak cuba resepi ni boleh jer...tambah madu lebih sikit =)

Pss: Kalau first time buat..buat kandungan yang sikit dulu..mana tau sugar glider korang reject terus ke hahahaha...=P 

All the best...

chow ! and muahx laju laju XD

Psssss : jangan good good sgt k =)





Thank You Anonymous, Love You =)

Salam,



Tergelak gelak i tengok komen anonemes hari ni...adoyai..kelakar okay ! =)Bukan kelakar je i rasa.. rasa cam sayu pun ade gak...tersentuh gak la..sekurang-kurangnya ada yang follow up blog silampuneon ni kan...huhu...sayang jugak anonemes ni kat i rupenye...hihi...(perasan japs)

Maklumlah..ade je entri-entri menyayat hati kat silampuneon.com ni..hahah tak pernah reda...

Nama pun blog ye tak..dah macam online diary..blog bukan facebook..dan facebook bukan blog. Dua benda berbeza...facebook boleh jadi quite personal...kalau blog..semua orang boleh baca..very public...

So nak cerita masalah secara terang terangan kat sini..memang lah susah sayang oi..bukan u je baca..my relatives, parents kat sekolah, my students, my ex students, my friends..semua boleh baca kat blog ni kan..

So ada part memang takkan boleh terluah di blog .. sebab terlampau banyak masalah..serabut kepala otak..yang terluah hanyalah kata kata kiasan je....itupun selebihnya tersimpan dalam hati sanubari..

Takpelah itukan dugaan Allah...kata orang..Allah tu bagi dugaan kat kita sebab Allah ingat kat kita..Allah sayang kita..kalau kita tak diduga..tak diuji..maknanya kita sebenarnya jauh dari Allah...

Moga-moga hari hari yang mendatang akan jadi semakin baik...saya cuma mampu berdoa je...untuk diri saya..dan untuk semua orang yang saya sayang...amin...

P/s : kagum dengan blogger blogger lain yang ada masalah yang lebih besar dari i..tapi dorang semua lagi tabah dari i..




Makna Bacaan Dalam Solat.





Salam..

I nak kongsi gambar - gambar makna bacaan dalam solat =) Ayat-ayat yang lazim kita baca dalam solat..perlulah kita tahu maknanya... =) Kamu semua dah solat belum ? Bukan susah pun nak solat !  =) Take care semua...
 


Maksud  Surah Al fatihah

Maksud  Doa Qunut

Maksud  Surah Al falaq
 Maksud  Duduk antara dua sujud

Maksud dan makna bacaan dalam solat.

Maksud  Surah Al ikhlas

Maksud  Surah Annas

Maksud  bacaan rukuk,sujud, dan iktidal





Stesyen Radio Paling Best !

Salam,



Dulu masa mude mudi dulu suka sangat chanel hitz.fm...hihi memang best..dengar GOTCHAAAAA pepagi hari...lepas tu..lama-lama DJ dia pun bertukar..ade yang jadi DJ fly.fm..tetiba hitz.fm dah tak best lagi macam dulu huhu...

So lepas tu...dengan fly.fm pulak...memang best sebab suka sangat dengar suara Nadia, Hafiz, Julls, Prem, dengan Ben...dorang memang sempoi...memang lawak gile punya orang ... sampai sekarang i setia dengar fly.fm..kalau pagi hari mesti dengar KRAPPY CALL dalam kol 6.40am camtu...huhuhu..memang terbaik !

Chanel radio melayu pulak dulu memang minat era. Tapi minat dengar lagu melayu je laa..tapi DJ dia tak mengancam sangat...lepas tu era.fm sekarang ada JOHARA pagi era pulak..mula mula excited jugak follow era.fm sebab ade JOHARA ni...dah tu dengar lama-lama jadi tak best pulak sebab banyak lawak yang tak lawak dan merepek..tak sesuai dengan jiwa i ni...hahaha..so bila era.fm dah jadi boring..i tukar pulak dengan hot.fm..

Hot.fm rupa-rupanya best kot ! Walaupun DJ dia tak mengancam sangat macam Fly.fm..tp DJ dia sangat cool..=) Kalau pagi-pagi dengar hot.fm mesti ada 4 Suara..Fafau, AG, hantu maklimah tu..dengan FBI...hihi..pastu dorang akan baca berita hangat pagi-pagi dan tanya listener pendapat tentang berita tu..so cool jugak la ! Lepas tu hot.fm selalu ada lagu lagu jiwang rock kapak..hahah kadang kadang memang layan lagu lama-lama...hahaha

IKIM.fm juga tak dilupakan..kalau pagi-pagi nak dengar kuliah subuh dan doa free..bukak laa IKIM.fm...dapat mencuci hati yang kotor..sedikit sebanyak =)

Award Siaran Radio Paling Best !
1. FLY.FM
2. HOT.FM
3. ERA.FM
4. HITZ.FM
5. IKIM.FM

Korang pulak rasa chanel / siaran radio mana yang paling best ?



Saturday, April 28, 2012

Bengkel Motor Paling Kecil & Comel di Tengah KL.

Salam,

Huhuu...sebenarnya gambar ni dah lama i simpan dalam gallery gambar..tetiba ternampak pulak gambar ni masih terselit disitu...so i kongsikan pada you all..

Kalau korang perasan la kan.. on the way ke time square..sebelah banggunan penjara pudu yang renovation tu..ada bengkel kecil di seberang jalan...bengkel motor kalau tak salah i..sebab kereta pun tak boleh masuk dalam bengkel tu..sebab saiz bengkel tu sangat kecik !

Tersorok disebalik banggunan yang tinggi di kawasan tengah bandar..sebelah menyebelah pun kedai besar..kedai ni je yang paling kecik sekali..

Masa traffic light merah..sempat i snap gambar kedai ni..agak-agak dah berapa lama kedai ni beroperasi dan sampi bila kedai ni akan bertahan kat situ...huhuhu...atau mungkin kedai ni akan bertukar wajah satu hari nanti =) 

chow ! peace yol!

Bengkel Kecil di Tengah KL.


 Bengkel Kecil di Tengah KL.

 Bengkel Kecil di Tengah KL.
 Bengkel Kecil di Tengah KL.


Hati Terusik.

Hati terusik lagi. 

Sahabat yang baik, apabila dipandang wajahnya, membawa mengingati Allah, mendengarkan kata-katanya menambah ilmu, terlihat gerak gerinya meninggikan takut kepada Allah, berkawan dengannya berjuang ke ja;an Allah.

Entah apa yang buat hati ini runsing sangat...Mungkin rasa kehilangan seorang bernama sahabat memang pedih. Hilang kekasih mungkin berganti..hilang sahabat tak mungkin boleh dicari ganti..yeke ? Betul la..bukan senang nak cari sahabat yang baik dan setia, ikhlas, suka duka sentiasa bersama. Ku harap Allah kurniakan padaku sahabat yang baik, dan boleh memimpin ku ke jalan yang benar..

Dugaan hidupku kian mencabar...
Namun kaki ini takkan pernah berhenti mencari sahabat yang sejati..
 


Tawas Untuk Ketiak Putih =)

Salam,

Tawas Untuk Ketiak Putih =) Huhu...ramai yang tanya dan drop komen pasal tawas yang i guna tu kan ? Okay..meh saya jawab..







  • Tawas ni beli kat mana ? Tawas ni beli kat kedai jamu pun ada.. beli tawas kristal bentuk batu garam tu...kalau takde kat kedai jamu, boleh cari kat watson / guardian.  Bahagian deodorant.
  • Tawas ni bentuk dia camne ? Tawas ni rupa macam batu garam...selalunya berbentuk silinder...sekarang ni dah buat bentuk silinder sebab senang nak tenyeh kat ketiak.
  • Tawas ni mahal ke ? Berapa ringgit ? Tawas ni kalau korang beli kat kedai jamu tak mahal laa...dalam RM5.00-10.00 camtu..Tapi bila dah dikomersialkan kat watson..jadilah RM16.00 - RM30.00..sebab tawas ni banyak jenis dah keluar..kalau boleh belilah yang murah je sebab fungsi dia sama je =)
  • Tawas ni boleh putihkan ketiak ke ? Apa kebaikan tawas ni ? Kalau tanya i...i mengaku yang tawas ni memang boleh mencerahkan ketiak (more to men-normalkan warna kulit korang)...memang berbeza warna ketiak semasa pakai deodorant stick dulu...berbanding pakai tawas ni..dulu masa pakai deodorant , ketiak naik hitam..berdaki..bila bertukar pakai tawas..hahhh amik kauu..ketiak tak berdaki sebab yang kita tenyeh tu garam jer..pastu lama-lama warna kulit jadi normal balik =)
  • Tawas ni rasa camne ? Hahahah percaya tak i pernah jilat sikit tawas ni ? hahahahah Memang masin laa sebab garam kan ! =P 
  • Tawas ni bau wangi tak ? Boleh wangikan ketiak tak ? Tawas takde bauuuu...tak tak mempunyai bau. Bau dia natural je...hihi..ingat, apa apa product yang ada bau wangi..mesti ada bahan kimia kan ? so lebih baik pakai benda semulajadi...
  • Tawas boleh hilangkan bau ketiak yang tengik tak ? Huhu...gunalah tawas..insyaAllah bau tengik ketiak korang tu akan berkurangan..dan paling penting ketiak korang bernafas dengan baik sekali..tak tersekat hehe...macam saya, tawas berkesan dalam 12jam...lepas dari 12 jam, kalau saya masih lagi buat aktviti yang keluar peluh..saya akan apply balik tawas ni..
  • Tawas ni boleh tahan berapa lama pakai ? Setiap sekali pembelian tawas.. boleh digunapakai 1-2 tahun ! Haaa percaya tak ? I cuma beli tawas sekali je .. lepas tu long last sampai 2 tahun .. kalau ye pon i beli tawas baru..itupun sebab tawas tu jatuh dan pecah. huhuuuuuuuu...jimat kan !
  • Bagaimana nak gunakan tawas ni ? Lepas mandi ..pastikan ketiak korang basah dengan air.  Lepas tu terus apply tawas kat ketiak / atau celah mana yang korang nak yang berdaki daki tu..sapukan dalam 3-4 kali...lepas tu baru pakai baju =)
  • Kat mana nak simpan tawas ni ? Simpan tawas kat dalam bilik air pun leh..setiap kali lepas mandi..boleh terus pakai. Tak pun simpan kat bilik..tawas ni kene jaga sikit sebab kalau jatuh dan pecah.. camne korang nak tenyeh kat ketiak.
 
So stop laa guna deodorant yanga da kat pasaran tu k.. sebab deodorant tu akan buat ketiak korang lebih melekit..walaupun bau wangi..tapi ketiak korang akan berdaki dan hitammm..banyak chemical ..pakailah tawas =)


Mood : lepak...hehe
 

Designed by Alieff Artwork