Pages

Tuesday, January 31, 2012

Nando's , Jaya Jusco Maluri.

Salam!
Harini mengidam nak makan sesuatu...huhu...nak makan Nandos! Dah lama nak makan nandos tauuuuu...kempunan giler!
Macam biasa i mesti order EXTRA HOT PERI PERI CHICKEN okayh...biar makan sampai molotup lotup rasa pedas tu hahha. Sekali ngap je dah berair air mata tauuuXD
Thanks aca sebab teman i mamam nandos yaXD muahhh! Yang penting kita injoyyyyy!

Published with Blogger-droid v2.0.4

My Family Tree.

Salam.
Aktivti dalam kelas bahasa inggeris hari ini,anak anak murid ditugaskan melukis family tree!
Comel tak anak anak murid saya lukis:-D heheheh..babai!
Psst...harini tekak hampir kering kontang..dah la tak bawak air...huuuhuuuu...

Published with Blogger-droid v2.0.4

Monday, January 30, 2012

Buku Pendaftaran (Leteynyer!!)

Salam.
Halooooo wo sekarang ada di sekolah. Naik krem tangan wo mengisi register book ni. Setiap helai kena isi benda sama jer...adoyaiii..dah la ramai murid...
Harini semua cikgu ppki sjkc sam yoke cemerlang laaa...semua tak jadi nak balik awal huhuhu....cayalah!

Published with Blogger-droid v2.0.4

Sunday, January 29, 2012

Cat Sangkar Sugar Glider Jadi Baru!

Salam.


Dah berkarat karat dah sangkar sugar glider famili pakcik asli ni. Sementara saya homestay kat kampung diorang ni..dapat gak tengok dan join aktiviti cat sangkar...huhu!

Macam biasa..semua perkara yang berlaku di saat saat indah ni mesti saya teruja. Maklumlah..masa tak banyak..peluang pun tak banyak..mungkin harini saya dapat datang sini..kalau esok lusa..mana tau?

Berbalik kepada apa yang saya cakap tadi..saya sungguh eksaited nih. Hahahah...

Ery dan adik dia pun eksaited jugak tu. Sampai beli dua botol cat spray. Nak nampak sangkar macam baru lah katakan. Satu botol spray tu tak cukup tau. Mesti kena beli dua.!

Pusssss puuussss prsssss...aktiviti spray sangkar pun bermula...hebat betul tukang tukang cat yang ada nih. Memang berbakat XD nak mintak tolong cat kereta boleh tak ? Hohoho...

Yang kelakarnya tu kan...ada tukang cat tu pakai selipar urut mak dia sambil cat sangkar.Bawak sampai keluar rumah pulak tu. Menjerit makcik zaini tengok perangai anak dia pakai selipar urut dia luar rumah huhuhuu..

Ery amik port...saya pun amik port...adik dia pon amik port sekali hehhe..masing masing tunjuk bakat spray sangkar...weehuuuu..jaga jaga..jangan duduk depan orang tengah spray...nanti muka habis kena cat..

Ery sound saya : Awak boleh tak jangan duduk depan spray ni. Saya tau la spray ni kaler putih..saya tau la kulit awak macam minachi..kot ye pon nak cerah..jangan la duduk depan ni..kang tak pasal pasal jadi putih kang.

Ciss...terguris hati jiwa raga saya...takpe takpe sabau je.

Lalu saya pun amik spray dan spray sangkar tu. Wahhhh bukan mudah...cewahhh macam susah sangat je ye ?O:-)

Dah siap spray sangkar! Nampaknya sangkar ni macam bau kedai! Looks like brand new! Wacaya sama luXD huhuhu...

Ohya...thanks pakcik asli and famili sebab sudi layan kerenah saya ni..huhu...jumpa lagi lain kali...muahhhxx to all of you...


Published with Blogger-droid v2.0.4

Cara Buat Kentang Bakar @ Potato Chips!

Slurppp!


Haritu i ada tengok cite masak masak kat food chanel. Masa tu chef tu buat kentang bakar...baked potato chips! Macam sedap je kan.

Tadi i lapar sangat taktau nak buat ape so i try laaa buat baked potato chips ni! Tak tau jadi ke tak..main cuba jer resepi sendiriXD

Tapi sedap gak. Not bad first try buat kan! Cuna lepas ni kalau nak buat kena potong halus halus sikit...more crispy and more crunchy gitew!

Cara nak buat kentang bakar rangup@Baked potato chips!

Step 1: Potong 2-3 biji kentang menjadi kepingan halus. Jangan terlampau tebal nanti tak rangup tak sedap.

Step2: Sediakan loyang dan sapu loyang dengan butter supaya nanti bila kentang da siap..tak melekat kat loyang.

Step3: Bancuh chicken gravy mix dengan air. Celup kentang dengan larutan gravy mix tu.Dan letakkan kentang atas loyang. Susun kentang tu.Lepas tu taburkan garam sikit bagi ada perasa.

Step 4: Bancuh minyak dan campur sedikit oregano atau sphagetty punya daun daun tu. Kemudian sapu atas kentang tadi. Terbalikan kentang dan sapu juga bahagian lagi satu

Step5: Panaskan oven @ketuhar 200degree. Dan bakar kentang selama 40minit.

Siap!

Menjadi juga i buat baked potato chips ni.Lainkali boleh buat lagi...sedap makan kalau rangup rangup huhuhu..

Boleh makan begitu sahaja atau boleh juga cicah sos O:-) Selamat mencuba. ! Babai!


Published with Blogger-droid v2.0.4

Cara Buat Popcorn - Part 3

Salam...

Ni kali ke berapa kali tah saya buat popcorn! Hehehhe saya suka makan popcorn..jadi kenalah suka buat popcorn jugak ye tak.

Aktiviti hujung minggu di tanah jolobu kali ni..saya memang berhasrat nak buat popcorn dgn famili pakcik asli...XD maklumlah..anak dia pon suka popcorn! Teruja sangat time buat popcorn ni huhu...

Anyway...sebelum saya gerak ke tanah jelebu..saya dah siap siap beli bertih jagung ya...baru rm1.30 macam tu... Kalau kat jolobu baru nak cari bertih jagung..alamat memang tak jumpalah jawabnya! Yang ado hanyalah jagung makanan ayam yer! Hahahahah sengal betul. Teringat haritu pusing satu kuala klawang hanya nak cari bertih jagung...tapi semua kedai jual jagung makanan ayam hahahahhaahahhaha.geli hati denXD

Nak tau cara buat popcorn yang sedap lagi berkualiti? Mulalan semuanya dengan bismillah dan juwa yang penuh dengan kasih sayang dulu...baru boleh mulakan!

Step 1: Basuh bertih jagung dan tapiskan.

Step 2: Panaskan minyak dalam periuk bertutup. Kuantiti minyak biar paras bertih jagung tu... minyak tu jangan banyak sgt..just ala kadar dan mengenai semua bertih..

Step 3: Tunggu sampai minyak menggelegak. Kemudian masukkan bertih jagung dengan pantas. Dan tutup periuk tu cepat cepat.

Step 4: Goyang goyangkan periuk panas tu dengan lemah lembut. Takkala ini..akan kedengaran bunyi pop pop meletup...bertih jagung sedang meletup!

Step 5: Bila dah tiada bunyi pop pop tu...dah masak semuanya dan tutup api...

Step 6: Jom buat gula karamel pop corn pula...

Step 7: Cairkan butter dalam 3 sudu besar ke dalam periuk panas...kemudian tambah 3 sudu besar gula dalam periuk. Gaulkan bersama sehinggga gula cair kekuningan...jangan biarkan gula cair sehingga warna perang! Jika tidak gula tu akan hangit. Kandungan gula dan butter tu ikut citarasa masing masing..kalau nak manis..tambah gula lagi...

Step 8: Tuang gula yang cair dan panas tadi ke atas popcorn yang dah siap tadi. Gaul gula tersebut dengan popcorn sampai sebati hehehhe.

Lepas tu siap! Masukkan dalam bekas kedap udara! Sebaiknya dalam brand tupperware yer! Okahhh dah siap pun resepi popcorn saya ni...nanti kita buat lagi ya!XD babai!


Published with Blogger-droid v2.0.4

Dahan Pokok Jambu Untuk Sugar Glider.

Salam...

Tanx kepada pakcik asli dan famili kerana bersusah payah memotong dahan pokok jambu sebagai cenderahati untuk saya bawa balik...heheh...

Dahan pokok jambu ni dikatakan sesuai untuk diletakkan dalam sangkar sugar glider bak kata otai otai sugar glider lah. So saya pun semangat nak letak dalam cage saya!

Hahhhh...tengok gambar gambar ni...sampai makcik zaini pegang parang tolong tobangkan dahan pokok jambu ni ehhehehhe...thank youuuuu muuuahhh!

Huii..seronoknya pergi jelebu!XD


Published with Blogger-droid v2.0.4

Sleeping Pouch Sugar Glider Murah !! (For Sale)


Salam,

Saya dah buat beberapa sleeping pouch khas untuk sugar glider. It is now for sale ! Cepat beli cepat sebelum kehabisan stok ! =) 




  • Harga : RM7 Sahaja !
  • Kain : Flanel , kain selimut yang tebal, gebu dan lembut.
  • Warna / Pattern : Available in 2 plain colours PINK & BLUE.
  • Postage : RM7 
* Contact Neon : 0192962614
* Kalau nak jimat, kena beli banyak laa kan =) Atau pun boleh datang sendiri di rumah saya di alamat : 
No.1, Jalan CU3, Taman Cheras Utama, 56000, Kuala Lumpur.





 

Designed by Alieff Artwork