Wednesday, December 19, 2012

Bila Ditimpa Musibah =(

Assalamualaikum warahmatullah...salam sejahtera ke atas kalian semua ya.. :)


Korang ada masalah tak? Semua orang ada masalah. Kecuali orang GILA. Orang GILA takde masalah sebab semua masalah dia yang buat, dia pedulik hape kan. Agak-agak korang handle masalah korang macam mana ye ?

Kalau saya...dulu bila sedih je, rasa nak pergi shopping. Rasa nak pergi tengok wayang makan popcorn puas puas. Rasa sedih je rasa nak beli baju, beli bag, beli kasut. Rasa sedih je call kawan or cousin cerita masalah , kadang kadang pura pura gelak (**macam fake gila ek). Then sampai satu masa bila kawan takde, cousin pun takde macam saya jadi macam hilang arah pulak. Betul, memang susah nak cari kawan yang ada time kita susah dan sempit ye tak ?

Masa tengah sedih lagi nak layan movie sedih, dalam kereta layan lagu sedih ohhoi lagi bertambah sedih kau..tapi sebenarnya masalah saya tu tak pernah hilang. Mungkin rasa sedih or sakit tu hilang sementara jer. Adapun kawan yang dengar luahan cerita..kita tetap rasa yang dia takkan faham apa yang kita lalui. (** semua orang pun rasa camtu kan ?) Penyudahnye...back square one ! Problem unsolved ! Bukanlah nak kata tak selesai langsung masalah korang tu, tapi outcomes dia tak terBAEK PUNYAAA..

Well, pengalaman itu mematangkan kite bukan. Kalau kite tak belajar dari pengalaman, bodoh la kite.

Sekarang..bila saya rasa sedih, letih dan putus harap...beristigfar lebih baik. Dengan beristigfar itu akan menghilangkan titik hitam dalam hati ini. Apabila masuk waktu azan, solatlah. Ambil wuduk, bentangkan sejadah. Takbir, rukuk, sujudlah. Bila sujud terakhir tu...sujud lama sikit...Mengadulah kat Allah. Mengadu sejuta cerita pun takpe ! Benda secret pun takpe..Allah tak pecah rahsia kite weh..Manusia je akan pecah kan rahsia kite...huuu

Lalu, selepas habis solat.. tadah lah tangan. Cerita lah masalah kat Allah, ceritalah dari A to Z, lepas tu mintak Allah bagi petunjuk jalan mana yang benar, nak pilih jalan A ke jalan B. Kompom Allah tolong korang..Then kalau nak nangis.. nangis jer lahhh..(**takde orang nak gelakkan kau pun) Tapi jangan kau meraung raung sudah, meratap macam nak mati...Sesungguhnya Allah tak suka orang melampaui batas dan orang yang berlebih-lebihan.


Maha Suci Engkau Ya Allah.
Maha Mendengar Engkau Ya Allah.
Maha Pengampun Engkau Ya Allah.
Maha Pengasih Engkau Ya Allah.
Maha Kuasa Engkau Ya Allah.
Maha Penyantun Engkau Ya Allah.
Maha Lembut Engkau Ya Allah.
Maha Pemurah Engkau Ya Allah.

Kadang-kadang kita ni bukan ada masalah besar pun. Masalah besar taik hidung je kot ! Simple gile ! Adoi !! Bukannya kena landa Tsunami ke, kena langgar putus dua belah kaki dan tempang sepanjang hayat ke, kena rompak dan putus telinga ke, muflis dan merempat tepi jalan ke. Kalau nak dibandingkan dengan orang lain, masalah kite ni takat dok celah celah gigi jer. Itupun nak keluh kesah. (**kutuk diri sendiri, sebab diri sendiri pun lembik dan lemah)

Yela, tipu sangatlah saya kata saya ni hebat sangat...celah manalah yang hebatnya. Padahal saya juga sama seperti kamu-kamu. Tapi saya cuba rasa bersyukur..biarlah saya berserah dan redha atas apa sahaja ketentuan Allah pada saya, sebab saya tahu..Allah pasti akan tentukan yang terbaik buat hambanya...

So tolonglah jangan nak serabutkan benda yang tak serabut. Tolonglah matang sikit ok, wahai nurul aina dan sekalian makhluk woi ! Setiap masalah mesti ada jalan penyelesaiannya...dan paling berkesan sekali, cerita dan mohon pertolongan Allah...




ALLAH ITU SEBAIK BAIK PENOLONG. YA ALLAH CUKUPLAH ENGKAU BAGI KU....

 

Designed by Alieff Artwork