Pages

Tuesday, November 30, 2010

Tutorial : Cara Buat Title Meta Tag Untuk Tingkatkan Trafik Blog.



Tutorial time !


Perhatian kepada semua blogger yang masih belum buat Title Meta Tag ! Sila buat sekarang dan jangan tunggu lama-lama. Benda mudah je ni. Jangan malas ! Ni untuk kebaikan trafik blog korang gak.




Kenapa kena edit Title Meta Tag blog ? Sebab blog korang mungkin blog yang bukan mesra search engine ! =( so pelawat pelawat tak perasan blog korang wujud pon !


Macamana nak tau ? Haaa....



Hiasan Kebun Kreatif.

Salam petang everybody ! Petang ni aku nak kongsi sikit gambar sebuah kebun yang paling kreatif yang ada kat kampung halaman aku kat Menggong, Melaka.

Bagi peminat yang suka berkebun, korang boleh jadi lebih kreatif dengan menggunakan antara alat atau perkakas recycle seperti di bawah : 
  • Kasut but hitam (getah) (macam Pua Chu Kang salu pakai tu)
  • Teko (apa apa jenis teko laa...yg macam cerek tu pon boleh)
  • Sinki (sinki kat dapur or toilet korang tu)

Ini dia Jalan Tok Kadhi. Dekat dengan jalan ni terletak lah sebuah kebun kreatif yang dipenuhi dengan tanam tanaman yang hijau dan segar ;)


Presenting...."D'Sembunyi Garden" !!!!
Entah kenapa kebun ni dinamakan D'sembunyi...pasti menimbulkan rasa ingin tahu setiap orang yang melintas kebun ini...


Dari jauh aku terpandang , terkesima dan terpaku dengan dua buah kasut but ni. Boots pun boleh dibuat hiasan kebun ke ? Sungguh kreatif la ini orang...Kasut ni digunakan sebagai pasu untuk menanam tanaman ;)


Jalan jalan lalu terjumpa pulak tiga buah teko. Selalunya Teko atau bekas minuman ni kita letak air panas...tapi Teko ini digunakan sebagai pasu jugak ;)


Wah, ada yang lagi menarik nampaknye ! Ade sinki dipenuhi dengan tanaman ! Bagus betul la si pekebun ni .. sinki terbuang pun boleh digunakan di kebun ni...hebat !
amacam, kreatif tak ! mari berkebunnn ! jangan buang kasut boots anda, sinki, dan teko yer !!
choww...

Wall Climbing at Mad Monkeys Climbing Gym Siri 2

Selamat Pagi Rabu !
Hihi...arini exam gaps. So aku lepak lepak saje kat rumah sambil mengadap blog ! Ape kata aku teruskan review aku pasal Wall Climbing haritu kat Mad Monkeys ? Wuuu...jom layan gambar awek awek cun dan hotsssssss.

Ok, before that aku nak say thanks a lot to mama howt sebab introduce tempat ni kat kitorang. Its a good sport kepada sesiapa yang suka meluangkan masa dengan aktiviti yang berfaedah. By the way...nampak mudah je nak climb ni, tapi when you do it yourself you'll know how hard it is...dan berpeluh, cuak nak tahan gayat lagi !

Lokasi : Wangsa Maju. Kalau nak tau map ke Mad Monkeys boleh refer kat entry ni. 
Nama tempat : Mad Monkeys Climbing Gym
Harga : RM15 (Student) RM18 (Not Student)

They will provide you with climbing shoes, and you need to pay for chalks about RM 3.
so, mari kita layan gambar ok ! nemooooooo !



sista dan rakan rakan yang gilakkkk



sista aku yang gagah......



kak yuni praktis nak jadi munyettt ;)



haruslah tangan akan melecet dan sakit sakit main sport ni...so kene taff sikit ahh !



ni belum cuak lagi...senang je ni hahahaha gedik ! padahal banyak kali fall !



aikkk? belum pape dah rest ? hahahaha



aku rasa time ni la aku paling cuak dowh...aku dah la gayat !



ryene plak beraksi ! ecewwwahhhhh



neo gilakkkkkkkkk dan mama hot



persatuan kakak dan adik. hahahah cepat la sikit...aku nak lalu nihhh



asyik baring je aku ni...hahaha tenaga tak banyak laaa



  do you have what it got to be mad monkeys ? hahaha



gugurls akuuu ; )



neo curik tulang lagikkk hahahaha takmau climb, satet tangan wooo hahaha



bolehkah anda menghabiskan semua misson climbin yang ade kat sini ? bergayutlah kat semua rocks !



sista in action !



amy in action ! amboi koo badan da macam jelly aku tengok hihihihi



kami di mad monkeyssssss kami jadik moneyt gilakkkkkk !


Memang best la wall climbing ni rupenye...hihi...kalau korang jenis minat cool sports, cubalah wall climbing ok. Nasihatnye, jangan berlagak and cakap...elehh senang jer ! Pergi dulu cuba, baru tahuuu mencabar tau ! Hihihi...nextime nak pergi lagi...lagipun murah je !

mood : ermm, terfikir banyak kali pasal semalam...hurm...

Feeling Lucky?

Keropok Lekor Terengganu : Produk Sejuk Beku.




Salam tengahari yall !


Korang suka makan keropok lekor terengganu tak ? Ini diaa...aku nak tunjuk keropok lekor sejuk beku dari  terengganu. Bagus produk ni, tak melekit, tak hanyir, tak berbau, mudah dimasak dan sedap sekali !


ini dia keropok lekor terengganu produk sejuk beku !
nak tengok gambar aku masak keropok lekor ? layan....!!

Facebook Tengah Gila Meroyan !



Yuuuhuuu...



Ini dia bila facebook jadi gila meroyan !


Masalah ni pernah jadik kat korang tak ? Tibe tibe masa bukak facebook tadi notification keluar sampai beribu ribu lemon gitu...23,401 ribu notification !? Gila kentang kot...hahahaha !

Sebenarnye lately, aku dah malas nak update status kat facebook tu. Entah apa problemnye aku pun tak tahu...macam macam benda dah tak leh nak buat....

Video facebook pun tak boleh nak play. Macam-macam jenis flash palyer aku guna atpi still tak boleh play video kat facebook jugak.

Game facebook tak boleh nak main. Dulu aku gila main game Frontier Ville tu. Tapi sekarang, bila nak bukak je jadi hang. Kalau loading mesti tak habis.

Penyudahnye, sekarang ni...aku langsung tak layan benda benda mengarut kat facebook tu ! Bravo neoo...tak macam korang. Mesti korang 24 jam tercongok depan Facebook kan ? Kan ? = )



Monday, November 29, 2010

Happy Birthday Yang Ke 23, Silampuneon !






Salam ceria !




Selamat hari jadi, neo. Selamat melangkah pergi dari alam remaja ke alam dewasa pulak. Hehe...Sekarang ni aku tak menggelar diri sebagai remaja lagi. Ecewahh...dulu nak sangat jadi remaja. Sekarang nak sangat jadi dewasa ? Apakah ! ....


Tutorial : Cara Buat Feed Blog Guna Google Feedburner




Tutorial Time !



 Dimulakan dengan bismillah.


Entri ini adalah maklum balas dari entri Zaer, Minta Pendapat tentang Feed. Untuk Zaer dan rakan rakan blogger yang lain yang masih tidak tahu pasal Feed Blog dan mempunyai masalah setting Feed Blog, semoga entri ni dapat dimanfaatkan.

Firstly, Ape maksud feed tu ? Feed tu sebenarnye nama singkatan bagi suapan isi kandungan blog korang untuk dikongsi dengan orang ramai.

Bagi yang masih tidak faham dengan penggunaan Feed dalam blog, mari kita  berkenalan dengan feed blog korang ! Yang penting, korang perlu tahu apa kebaikannya kalau korang buat Feed Blog terlebih dahulu...


Iklan Di Blog Silampuneon

Letak iklan anda di blog ini ? Ikuti cara cara di bawah !

RM 5 PER MONTH




trafik blog silampuneon.com pageviews hampir 2000 sehari.

analitik trafik blog akan sentiasa di-update

Tutorial : Cara Buat Link Warna Warni





Tutorial Time !


Berikan keceriaan dengan sentuhan link warna warni di blog anda !


Korang suka tak link berwarna warni dalam blog korang ?  Cuba korang drag mouse ke mana mana link dalam blog ni, mesti nampak warna pelangi timbul kan ? So, kepada yang sukekan keceriaan, boleh lah cuba aplikasikan tutorial link warna warni ni = )


 Teruskan membaca dan selamat mencuba ...


Tutorial : Cara Buat Iklan Nuffnang Floating Di Blog



Tutorial Time !



By the way, entri ini khas untuk blogger Nana Eddy kerana sudi bertanya di email aku. Waktu dulu dulu masa nak buat floating ads Nuffnang ni aku pernah terhutang budi dengan blogger Shakroil sebab sudi kongsi tips iklan Nuffnang terbang ni = )

Tujuan dan kebaikan Nuffnang Floating ? Pada pendapat aku, Iklan Nuffnang akan nampak lebih menarik dengan jika diletak di bucu blog. Tapi, bagi sesiapa yang pakai widget Ex-change Widget, kalau korang tepek jugak iklan terapung ni nanti tak kemas pula. So , kepada yang nak buat iklan terapung...dinasihatkan jangan guna Ex-change Link Widget Nuffnang .



Contoh iklan Nuffnang floating di blog : 


teruskan membaca ...


Sunday, November 28, 2010

ANUGERAH CIPAN: CONTEST KOMIK ONLINE



Salam yall ! 



Entri ini ditujukan khas kepada teman blogger yang paling sempoi, iaitu Encik Meo Silampumeon. Eh, eh, eh...bukan. Encik Meo Si Blogger Kartunis laa ! Hihi...bro meo jangan marah yer : ) Entri ni merupakan entri contest dimana aku perlu memilih satu jer komik yang paling aku suke dalam blog Si Meo nih. 

Tapi...sebelum tu, meh aku buat blog review dan introduce sikit siapa Encik Meo pada korang semua...seriesly, memang korang wajib kenal blogger senior sorang ni sebab beliau ni sangat interesting !

Review Blog : Encik Meo
  • Beliau adalah seorang blogger kartunis yang sangat rajin !
  • Beliau sentiasa mempunyai idea yang baru dan sangat kreatif.
  • Beliau menyelitkan kisah benar dan pengajaran yang berguna dalam setiap kartun yang dihasilkan.

Baiklah. Mari teruskan entri berkaitan dengan Anugerah Cipan : Contest Komik Online. Kenapa ye aku tertarik nak join contest Encik Meo ni ? Hihihi...Antara sebab musabab nye ialah : ...

Sila click sini kalau nak join !
 Nasib baek sempat join = )




Saturday, November 27, 2010

Cara Masak Kuey Teow Hailam Sedap !

Salam tengahari ! ; ) 

Jumpa lagi dalam sesi main masak masak dengan neo !
Hari ini ade mood nak buat Kuey Teow Hailam La pulak ! Sebenarnye aku tak expert memasak ni...tapi hari ni menjadi pulak masakan Kuey Teow Hailam aku ni...hehe tak sangka la weh. Lain kali nak buat lagi ; )

Betul ke neo masak ni ? tak caya ...
nak tahu camne nak buat Kuey Teow Hailam yang simple, mudah lagi cepat ?
ikuti langkah langkah berikut....


Tutorial : Cara Edit Butang Read More Supaya Lebih Menarik.


Tutorial time ! 


Macamana nak edit butang Read More supaya lebih menarik ye ? Tak payah lagi pakai butang Read More @ Baca Selanjutnya yang lame tu...Korang boleh customize sendiri kalau korang suke.


 ikuti tutorial Button Read More yang cantik dan cool...!

Kelas Belajar Menjahit : Taman Cheras Jaya, Balakong.


Oh yeah !


Berjaya akhirnya mendaftarkan diri di kelas menjahit !


Hehehe, walaupun sewing class belum start lagi.. Ini dia aku nak update...aku berjaya jumpa tempat belajar menjahit ! Cool gila, murah gila, dan pengajar nye sangat baik hati dan ikhlas nak mengajar gitu ! Hati ku girang sekali...


so, inilah gambar tempatnya...akan ku tuntut ilmu menjahit dari Kak Suri ni..hehehe
ikuti sambungan cerita pasal Suri Taylor... ; )

Filem The Social Network Adaptasi Facebook !




Yo ! Justin Timberlake berlakon dalam Filem The Social networks tuu !


Walawehh ! Korang tau tak sekarang ni dah ade filem pasal Facebook la plak ! Hehehe...Macam-macam cerita laa orang Holywood ni bikin. Kita ni cam lembu kene cucuk kat idong...ikut je ! Kah kah kah...(ayat orang yang benci facebook)


So, anyway...ape cer Filem Social Network ni ? Filem ni pasal pengguna Facebook la...mengenai seseorang yang telah melanggar undang undang social networks...lepas tu kena tangkap dengan polis...!

filem pasal Facebook la plak...

justin timberlake pun ade berlakon dalam cerita Social Networks la plakkk

Ni dia video Trailer cerita The Social Networks...enjoy ! ; ) 

 

Blogger Meetup : Neo & Hasbibullah.




Salam ! Morning yall = )

Kenal hasbi tak ? Dia ni pun da lame tak berblogging da, sebab busy dengan bisnes dia. Blog dia pun dah lame bersawang berhantu dah : Hazbimendez


Anyway, tak merancang sangat pun nak berjumpa dengan blogger yang banyak bakat ni kan...sementara aku tengah menganggur ni...adelah kesempatan nak berjumper dengan beliau yg sememangnye sekarang busy dengan bisnesnye yang semakin tip top tu = )


Ini dia Encik Hasbi. Seorang yang senang diajak berbual dan lepak. Kikiki...Kadang kadang boleh saiko orang dengan pantas. Sebab tu lah dia memang sesuai dalam bidang bisnes die tu kan ! Goodluck yer hasbii. Thanks sebab sudi datang tempat aku...


Hasbi, blogger lame yang aku penah kenal...kitorang tak cuak pun time jumper...rasa cam da lame kenal jer. Oh ya, thanks sebab belanja makan. Next time aku treat ko pulak = )



gambar kenangan sebelum Hasbi blah...hihi...apekah sungguh ! thanx again, dan lain kali sila jangan saiko aku = (


biler nak jumper korang korang pulak yer ? = ) tunggu time SNG GATHERING nnt laaa ! chow..


Friday, November 26, 2010

Pengurusan Pentadbiran Pendidikan Khas.

Baachak ! Oh yeah...secara rasminya aku dah tamat belajar weh ! Luper plak nak buat post pasal hari last exam aku di tempat aku menuntut, Institut Perguruan Ilmu Khas. Lepas ni kitorang merdekaaa , no more peperiksaan, no more assignment ! (i mean, for the time being laaa kan). Ok, jom layan gambar ! 

sebelum masuk exam...dah malas nak cuak dah..rasa cuak dah habis ;p

notes exam Pengurusan Dan Pentadbiran Pendidikan Khas...nota terakhir aku masa zaman belajar !

masa dah habis jawab exam...hahahaha happy giler semua org punye muka...

legaa...

bangga...

fuhh...nak terkentot rasenye...

jom balikkkkk ! we are freee !

slip peperiksaan ku ditampal di dahi ku...mumuuu

bersama Cik Hajah Meskinah yang dah macam ibu kami dahhh


aku tak pernah hafal nombor giliran aku ... hehe

goodbye all !

Hari last exam, memang melegakan ! Aku dah habis belajar rupanye ... sedar tak sedar 5 tahun setengah di Institut Perguruan telah pun sampai ke titik penghujungya. So ape planning lepas ni yer ? Wait and see ! Chow : )
 

Designed by Alieff Artwork