Pages

Thursday, April 30, 2009

Pengalaman Praktikum - Sekolah Kebangsaan Dato Abu Bakar (SKDAB)

Venue : Sekolah Dato Abu Bakar ( SKDAB )
Date : 23 Mac – 17 April 2009
Case : Praktikum ( 4 weeks )
Guru Pelatih : Nurul Aina Bte Zakaria
Abu Halifah Bin Ibrahim
Alhamdulillah the nightmare of practicum has finished. Bertempat di sekolah yang berada di tengah – tengah bandar. Kiri dan kanan jalan adalah highway dan belakang sekolah adalah bangunan Shopping Centre, Time Square. Masa first day aku sampai kat SKDAB, I was taken aback because the number of students and teachers were very little and the school environment was quit hollow.

Photobucket
Abandoned classroom.
Photobucket
Abandoned store and toilet.
Photobucket
Budak-budak mainstream.(3 orang je pelajar darjah 5)

Statistic : Pelajar Mainstream ( 18 orang )
: Pelajar Bekeperluan Khas ( 30orang )
: Jumlah pelajar SKDAB ( 48 orang )

Dah jadi kebiasaan , bila sampai sekolah je mesti turut serta assembly. So, from the assembly, numbers of students in the school can be seen very clear. Just imagine, you can count the present’s student easily. I smiled to my partner, and both of us were stunned. It’s a new experience for us, as we never see this little number of students in school.
After we did some ice breaks with the cetgu cetgi, we were given our subjects to teach and timetable for the whole 4 weeks.

Abu : BM PJ SENI – K2
Neo : BI PJ SENI – K1

Oh. Saya sangat gembira mengajar!. Mengajar lebih mudah dari belajar – this is my philosophy =) Very unbelievable kan? I was really grateful because my students in K1 are the highest function among the other class. They can speaks, gives feedback, they have the sense of humor, they are nice looking, very clean ones. Kira aku bertuah la..Jangan terperanjat la ye, kelas budak – budak special ni memang sedikit bilangan student.
I think the best part of our practicum was, we only be in school about half day and we always went back home very early from others. Sharp pukul 1 je, aku dah get ready the car keys.

Timing : 7.05 a.m arrived at school. (Sometimes 7.45.am, depends kepada driver yang selalu bangun lambat)
Teaching hour : 7.35 a.m to 12.00 noon. (Budak khas balik kol 12 yer. Saya goyang kaki dari 12 hingga 1)
Balik time : SHARP 1.05 p.m mesti balik.

Teaching is great! Tmabahan pula my students pandai - pandai belaka. They all terdiri dari slow learner, mental retardation (mild), speech delay (gagap) and autisme.Semua masalah pembelajaran they all adalah peringkat mild, so its not a big problem for me to handle them. Athirah, Zulaikha, Jayson, Kah Mun dan Wilfred sangat best!.

Photobucket

Bijak!
Photobucket
Class relief - lainkali kalau cetgu nak snap, jangan la tunduk pale syg~

That’s the best part. And the worst part of the practicum was the lessons plan! Macam nak gila siapkan lesson plan setiap kali ade mase terluang. Bukan jari jemari je cramp, malah otak pun turut cramp! Setiap lesson plan perlu dibuat dengan kreatif, and no repeating ideas! Sungguh, letih bila menulis lesson plan yang panjang berjela about 4 pages for every lesson. This is one of my lesson plan yang panjang lebar.

Photobucket
Very thick and heavy book!
Photobucket
Tired of writing.
Photobucket
Had enough!

Lessons plan : 1 lesson plan = 4pages
1 hari ade 2 – 3 kali mengajar.
4 pages x 3 lesson plan = 12 full pages.
About 12 page a day! (Handwriting lesson plan okay!)

Sebagai seorang cetgu baru yang agak poyo. Saya dan partner saya wajib menyertai aktiviti kokurikulum di sekolah. Wah saya guru PBSM (lagu PBSM pun sudah lupa).

Ini adalah aktiviti perbarisan yang diadakan setiap 9.00 pagi. They all ni masuk pertandingan perbarisan sempena Hari kebudayaan yang berlangsung di Bukit Jalil 26/4/2009 . Saya sempat mengajar mereka berbaris je la. The real event tak dapat tengok they all berbaris macam mane. =)

And last sekali , event yang tak dapat dilupakan ialah Karnival Sukan Khas yang berlangsung 3 hari berturut - turut di Sekolah Menengah Yaacob Latif, KL. Sebagai guru baru, me and my partner dilantik sebagai AJK Grafik. So kami buat la buletin about the event. My opinion ? Agak penat dan membohsankan oke!.

Im back now at my lovely campus , attending classes as usual. Preparing for the becoming exams, and get my self ready for next practicum which on May.So, nice to write back here. Sorry for the late post.

Coming soon : * I got my self attached in PDK (Program dalam Komuniti, located in Ampang)
* 8 weeks practicum is on MAY , at another school and another partner.

Always in mind : * Bila la aku nak habis study. Muak dah wey~
 

Designed by Alieff Artwork