Pages

Sunday, March 29, 2009

Earth Hour !


Earth Hour. Takde makneye.GEE! Semua orang bercakap tentang EARTH HOUR. Betul ke yall sokong 100% ?Actually, Earth Hour ni just a signal to show that we are alert to the global warming. Nothing much.Tak kurangkan pollution pun kalau bergelap 1 jam. Paling tak pun akan save electric je. No to say that im not supporting this campaign, but you see a lot of things i can do in 1 hour.Ape yang penting? Assignments. Sekian terimas.


Ape kata mereka? :
My mom : Ah takde, kang tak pasal - pasal atuk marah. Apo golap - golap ni?Takdo letrik ko?
Mulut 'v' : Ah, karang OKT tak pasal - pasal terlepas dari blok tahanan sape nak bertanggungjawab?
Aku : No komen. Banyak lagi kerja nak buat..


Ape yang best , korang boleh jimat letrik :
- Menurut WWF Thailand, bandaraya Bangkok dapat mengurangkan penggunaan elektrik sehingga 73.34 megawatt bersamaan 41.6 tan karbon dioksida pada Earth Hour tahun lalu.
- Toronto, Kanada menjimatkan 900 megawatt elektrik dalam sejam.
- Ireland berjaya mengurangkan penggunaan elektrik sebanyak 1.5 peratus pada malam itu.
- Di Dubai, lampu yang menerangi kebanyakan kawasan dipadamkan manakala lampu jalan
dimalapkan hingga 50 peratus. Hasilnya, 100 megawatt sejam elektrik dijimatkan.
Note to Bumi hijau : “Maafkan aku bumi.”

Saturday, March 21, 2009

Q.Q Kindergarden !




One whole week mengajar di QQ Kindergarden is over. Hoorey! Nampaknye budak - budak kat sana semuanya chinese. No malay or indian. Jadi takde yang reti bahasa melayu. All the time kena communicate diorang dalam english. Kadang - kadang diorang cakap guna bahasa mandarin dengan aku and aku just buat - buat paham. Ohya, budak - budak ni panggil aku teacher wuwu. Penat aku ajar panggil teacher nurul. Tapi diorang susah nak sebut. Layan jelah.

Kelakar bila aku sampai sana, tiap - tiap hari diorang tanya pasal tudung aku: "Teacher why u always wear that thing one?You got no hair ah teacher?". Ada satu hari tu budak tu cakap kat aku : "Teacher i know why you always wear that thing one, because u afraid to get wet in rain right?". Aku nga-nga je. Kadang - kadang aku teruja dengan budak - budak cina kat situ. Bijak, pandai sgt. Semua arahan aku diorang paham. Tapi hancur lebur bila aku bagi arahan dalam malay. Bila aku cakap : "Ha..pandai pun". Budak - budak ni boleh menjerit, maybe diorang ingat aku marah. So diorang terkejut. Aku geleng kepala je. Belah petang aku ajar BM. (p.e.n.a.t.) tau tak. Pembelajaran bahasa melayu pon kena terangkan dalam english kat diorang. Haih macam mane tu. Kaedah yang sangat pelik. Tapi kalau aku tak buat macam tu diorang takkan paham.

Dipendekkan cerita, mengajar memang best tapi penat. Disebabkan murid - murid aku comel, aku selalu cubit pipi diorang and cium kepala diorang. Haih, sexual harrasment betul. Sapa suruh comel sgt kan? Haha.


Rindu la aku kat budak - budak ni nanti. Enosh, Mickie, JunJei, Darryl, and Adrian. Jumpe lagi k. =) P/s : aku paling suke cium darryl. Hak hak.


Saturday, March 14, 2009

Funfraising Food And Fun Fair !



Esok boleh tido sepanjang hari. Tapi aku bagai menolak ketepi yang this 1 week school holiday aku akan buat part time job kat QQ Kindergarden. Tapi esok macam boring je nak lepak roomah. So, i agreed to participates for this activity by U.V [United Voice]. Nak tahu pasal United Voice, sini je. Kerja volunteer tu, tapi dapat kupon RM20.


The veneu is at Bandar Utama, and i will be there early after subuh at Art's Booth to help U.V on fundraising. This fund is actually for the sake of helping persons with learning disabilities. Dan lebih menyeronokkan,sambil beramal bleh shopping and main fun fair. Grab pahala sikit. Penat esok belakang cerita. Apa yang penting?Kerjasama.

Note to remember : Papehal you can find me here tomorrow. Remember, im at the Art's Stall okay?
 

Designed by Alieff Artwork