Sunday, March 29, 2009

Earth Hour !


Earth Hour. Takde makneye.GEE! Semua orang bercakap tentang EARTH HOUR. Betul ke yall sokong 100% ?Actually, Earth Hour ni just a signal to show that we are alert to the global warming. Nothing much.Tak kurangkan pollution pun kalau bergelap 1 jam. Paling tak pun akan save electric je. No to say that im not supporting this campaign, but you see a lot of things i can do in 1 hour.Ape yang penting? Assignments. Sekian terimas.


Ape kata mereka? :
My mom : Ah takde, kang tak pasal - pasal atuk marah. Apo golap - golap ni?Takdo letrik ko?
Mulut 'v' : Ah, karang OKT tak pasal - pasal terlepas dari blok tahanan sape nak bertanggungjawab?
Aku : No komen. Banyak lagi kerja nak buat..


Ape yang best , korang boleh jimat letrik :
- Menurut WWF Thailand, bandaraya Bangkok dapat mengurangkan penggunaan elektrik sehingga 73.34 megawatt bersamaan 41.6 tan karbon dioksida pada Earth Hour tahun lalu.
- Toronto, Kanada menjimatkan 900 megawatt elektrik dalam sejam.
- Ireland berjaya mengurangkan penggunaan elektrik sebanyak 1.5 peratus pada malam itu.
- Di Dubai, lampu yang menerangi kebanyakan kawasan dipadamkan manakala lampu jalan
dimalapkan hingga 50 peratus. Hasilnya, 100 megawatt sejam elektrik dijimatkan.
Note to Bumi hijau : “Maafkan aku bumi.”
 

Designed by Alieff Artwork